Nieuws

AB sport voor het Yamina Krossa Fonds en doneert 5000 euro voor onderzoek tegen kanker

Kanker treft jaarlijks gemiddeld zo’n 70.000 mensen in België. Per dag sterven er 7 vrouwen in ons land aan borstkanker. Ook binnen AB werden al enkele medewerkers rechtstreeks of via familieleden met de ziekte geconfronteerd. Gedurende de hele maand maart en de helft van april zetten onze AB’ers hun sportiefste beentje voor om de strijd tegen borstkanker aan te gaan.

 

Tegenover 1000 sportprestaties stond een sponsoring van 5000 euro aan het Yamina Krossa Fonds. Het initiatief voor dit goede doel kwam van onze rechtstreekse collega Sandra de Vetter, die binnen haar familie al meermaals met kanker geconfronteerd werd. De eindstand resulteerde in 1125 sportprestaties en 42 volle dagen sportplezier.  Op de fiets, al lopend of door te wandelen legden onze AB’ers zo’n 10.420 kilometers af. De eindsom werd vandaag integraal overgemaakt aan het fonds van de VUB dat fundamenteel onderzoek naar kankertherapie mogelijk maakt.

Prof. Dr. Ir. Damya Laoui werkt voor de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie van de VUB en onderzoekt nieuwe mogelijke kankertherapieën. Damya en haar team focussen zich op triple negatieve borstkanker, een erg agressieve kanker die voorkomt bij jonge vrouwen. Ze bestuderen of bepaalde lichaamseigen cellen kunnen geïnjecteerd worden bij kankerpatiënten om de groei van hun tumor af te remmen. Laoui hoopt binnenkort te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het ‘vaccin’ voor het eerst op mensen wordt getest.

Als de klinische studies van professor Laoui succesvol zijn, is er mogelijks niet alleen een nieuwe therapie voor de triple negatieve borstkankers, maar ook voor andere kankers.

Voor meer informatie over onze challenge:

https://www.youtube.com/watch?v=XcNI0T3C7oI

Ontdek wat Damya en haar team onderzoeken en investeer in hoop:

https://www.vub.be/onderzoek/fonds-yamina-krossa##investeerinhoop