Nieuws

Betondokter Richie

Richie staat bekend om zijn onmiskenbare passie voor zijn werk. Al veertien jaar lang is hij een vertrouwd gezicht bij AB-Eiffage, waar hij als betonhersteller zijn expertise laat schitteren. Hoewel zijn officiële naam Yaw Kyei is, kennen we hem allemaal als Richie.

Richie rondde zijn studie af aan Stella Maris in Antwerpen, waarna hij zich specialiseerde als metser. Gewapend met zijn diploma op zak stortte hij zich vol enthousiasme in het werkleven, een eigenschap die Richie typeert. Echter, zijn zoektocht naar werk werd bemoeilijkt door de uitdagende economische omstandigheden in België, toen de arbeidsmarkt verzadigd was.

Te midden van een economische crisis in België, waarin het vinden van een baan als metser verre van vanzelfsprekend was, bracht het pad van Richie hem naar AB-Eiffage waar ze iemand zochten met een expertise in betonwerk en bekistingen. Samen met ongeveer 40 andere sollicitanten dong hij mee voor deze positie. Deze groep werd uitgenodigd door AB-Eiffage om deel te nemen aan een informatieve sessie op een voormalige werf in Gent, waar ze inzicht kregen in de job en de bouwwerken die AB-Eiffage uitvoert. Enkele uren na zijn sollicitatie vernam Richie dat hij als eerste keuze was geselecteerd uit alle 40 sollicitanten. Dit legde de basis voor een succesvolle start binnen ons bedrijf.

Richie pikte enorm veel op tijdens zijn eerste jaren. Bekisten, betonneren,… hij deed het allemaal. Nu staat hij bekend als de betondokter, met een ongeëvenaarde passie voor betonherstellingen. Zijn liefde voor zijn werk is minstens even groot als zijn expertise in betonherstellingen. Hij weet precies met welke materialen hij werkt. Als hij een herstelling uitvoert, weet hij de juiste kleur van het te herstellen beton precies te benaderen zodat elke oneffenheid in het beton verdwijnt als sneeuw voor de zon. Materialen waarvan hij de kwaliteit niet goed genoeg vindt, gebruikt hij liever niet. Dit zorgt er namelijk voor dat het beton op termijn afbrokkelt. Volgens Richie wordt perfectie in de betonherstelling benaderd als je werkt met de juiste texturen onder de juiste weersomstandigheden. De buitentemperatuur kan bepalen hoe mooi het eindresultaat zal zijn. Wanneer het vriest, wacht hij liever even met de herstellingen omdat het water in het product kan bevriezen. Hierdoor barst het beton op termijn en is je werk niks meer waard.

Richie gaat tot het uiterste voor zijn baan, zoals blijkt uit de verhalen die hij deelt. We vroegen hem naar zijn meest uitdagende project. Tijdens de werkzaamheden van AB-Eiffage in Doel kreeg Richie de opdracht om hier herstelwerkzaamheden uit te voeren. Samen met enkele andere medewerkers ging hij aan de slag. Een klus waarbij hij naast de betonherstellingen wapening aanbracht, passiveerde, pikeerde en overlapte. Een collega bracht ter sprake dat de werkzaamheden op de werf waar Richie oorspronkelijk actief was, langzamer verliepen sinds zijn betrokkenheid bij het project in Doel. In de dagen daarna combineerde hij zijn werkzaamheden in Doel met die op de andere werf waar zijn hulp nodig was. Een uitdagende taak, maar het eindresultaat stond er! De titel betondokter heeft hij dus niet gestolen. Ondertussen weet onze werfleiding dat ze kunnen bouwen op de kennis en vaardigheden van Richie.

Niet enkel tijdens het werk, maar ook tijdens zijn vrije tijd houdt Richie zich bezig met beton. Zelfs tijdens zijn vakanties bezoekt Richie af en toe parkeerplaatsen om betonherstellingen te bestuderen – een opvallende vrijetijdsbesteding. Dit werd ook opgemerkt door buitenlandse bedrijven, die Richie maar al te graag als medewerker zouden willen verwelkomen. Toch blijft Richie trouw aan AB-Eiffage. Het is een plek waar hij al lange tijd werkt en waar iedereen hem de vrijheid geeft om zijn eigen weg te gaan en zijn passie te volgen.

Wanneer je een keer langs een van onze projecten wandelt, houd dan in gedachten dat er een arbeider is wiens passie en toewijding in elk stukje ervan zijn gegoten. Samen met Richie en onze andere toegewijde medewerkers streven wij onophoudelijk naar niets minder dan de hoogste kwaliteit. Hun passie en inzet vormen de drijvende kracht achter ons streven naar excellentie.